SKLS-IP

SKLS IP

SKLS-IP

Υπόθεση T-117/23 – Σήματα BAR PARIS και PARIS BAR

Στην ενδιαφέρουσα υπόθεση T-117/23, το Γενικό Δικαστήριο έκρινε ότι μεταξύ των σημάτων και   δεν υπάρχει κίνδυνος συγχύσεως του καταναλωτικού κοινού, με αποτέλεσμα τα σήματα που ανήκουν σε διαφορετικές επιχειρήσεις να μπορούν να συνυπάρχουν και να διακρίνουν παρόμοια προϊόντα τροφίμων και ποτών και υπηρεσίες μπαρ.

Όπως γίνεται άμεσα κατανοητό οι φράσεις «Paris Bar» και «Bar Paris» είναι περιγραφικές και ως εκ τούτου με πολύ μικρή διακριτική ισχύ. Κατά την κρίση του Γενικού Δικαστηρίου οι καταναλωτές αντιλαμβάνονται ότι με την ονομασία αυτή υποδηλώνεται μια επιχείρηση μπαρ το οποίο είναι διακοσμημένο με ένα συγκεκριμένο παριζιάνικο στιλ και παραπέμπει στην πόλη του Παρισιού η οποία χαίρει παγκόσμιας φήμης για τη γαστρονομία και τον πολιτισμό της.

Στη βάση αυτή τα σήματα κρίθηκαν παρόμοια σε μικρό βαθμό από λεκτική, ηχητική και εννοιολογική άποψη, με συνέπεια οι υπάρχουσες οπτικές διαφοροποιήσεις να επιτρέπουν στο καταναλωτικό κοινό να διακρίνει τα σήματα μεταξύ τους και να μην προκύπτει κίνδυνος συγχύσεως αναφορικά με την προέλευση των προϊόντων και υπηρεσιών από διαφορετικές επιχειρήσεις.

Πηγές: The IP Kat – https://ipkitten.blogspot.com/2024/04/meatless-in-paris.html;
https://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf;jsessionid=514F64924604B6752507ECB2CB6D96A3?text=&docid=283781&pageIndex=0&doclang=DE&mode=lst&dir=&occ=first&part=1&cid=1723360