SKLS-IP

SKLS IP

SKLS-IP

Σύγκριση λεκτικών ενδείξεων FTX και HTX.
Δεν υπάρχει κίνδυνος συγχύσεως λόγω μικρού αριθμού χαρακτήρων. 

Ένα μεγάλο μέρος των γραμμάτων των αλφαβήτων που χρησιμοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντιπροσωπεύονται από διάφορους συνδυασμούς οριζόντιων και κάθετων γραμμών.

Κατά την άσκηση ανακοπής κατά του λεκτικού σήματος ΗΤΧ από τον δικαιούχο προγενέστερου λεκτικού σήματος FTX για όμοια / παρόμοια προϊόντα και υπηρεσίες, το Τμήμα Ανακοπών του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης (EUIPO) έκρινε ότι η τοποθέτηση των γραμμών στα γράμματα «F» και «H» δεν θεωρείται αρκετή για να δημιουργήσει μια παρόμοια οπτική εντύπωση μεταξύ των συγκρινόμενων λεκτικών FTX και HTX.

Κατά την άποψη του Τμήματος, ο καταναλωτής θα αντιληφθεί ότι το ένα γράμμα έχει δύο κάθετες γραμμές και μία οριζόντια γραμμή (F) σε αντίθεση με το άλλο γράμμα (Η) που έχει μόνο μία κάθετη γραμμή και δύο οριζόντιες. με μία και δύο οριζόντιες γραμμές σε αντίθεση με μία, οι οποίες, επιπλέον, είναι διατεταγμένες διαφορετικά. Επιπλέον, σε κανένα από τα τυπικά στυλ γραφής αυτά τα γράμματα δεν αναπαρίστανται με τρόπο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε παρόμοια οπτική εντύπωση.

Λήφθηκε επίσης υπόψη ότι οι συγκρινόμενες ενδείξεις είναι σύντομες λέξεις τριών γραμμάτων με διαφορετικά τα πρώτα γράμματα, επομένως θεωρούνται οπτικά παρόμοια σε χαμηλό βαθμό. Το σκεπτικό αναφέρει το γεγονός ότι οι καταναλωτές τείνουν γενικά να επικεντρώνονται στην αρχή της λεκτικής ένδειξης όταν συναντούν ένα εμπορικό σήμα. Αυτό συμβαίνει γιατί το κοινό διαβάζει από αριστερά προς τα δεξιά, γεγονός που καθιστά το μέρος που τοποθετείται στα αριστερά της ένδειξης (το αρχικό μέρος) να είναι αυτό που πρώτο έλκει την προσοχή του αναγνώστη/καταναλωτή.

Ο δικαιούχος του προγενέστερου σήματος άσκησε προσφυγή ενώπιον του Τμήματος Προσφυγών του EUIPO κατά της άνω κρίσης του Τμήματος Ανακοπών και αναμένεται η απόφαση.