SKLS-IP

SKLS IP

SKLS-IP

Σήματα που αντίκεινται στη δημόσια τάξη

Στο πλαίσιο του Δικτύου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα γραφεία διανοητικής ιδιοκτησίας και οι ενώσεις χρηστών συνεργάζονται για την εναρμόνιση των πρακτικών και των προτύπων.

Πρόσφατα δημοσιοποιήθηκε με Κοινή Ανακοίνωση το έγγραφο Κοινής Πρακτικής CP14 για τα Σήματα που αντίκεινται στη δημόσια τάξη ή στα χρηστά ήθη, με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση της διαφάνειας, της ασφάλειας δικαίου και της προβλεψιμότητας προς όφελος (α) των Εξεταστών των Γραφείων Σημάτων οι οποίοι εξετάζουν τις υποβληθείσες αιτήσεις καταχωρίσεως σημάτων στα κράτη μέλη και στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και (β) των χρηστών, δηλαδή των δικαιούχων σημάτων, φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων κατά την επιλογή τους αναφορικά με ποιο σήμα να επιλέξουν ή σε σχέση με τα ήδη κατατεθειμένα σήματα.

https://www.tmdn.org/network/documents/10181/2569797/CP14_Common_Communication_el.pdf/b2ffd9a9-ba32-4995-a396-6280bd7964a9

Στο έγγραφο της Κοινής Πρακτικής (σελ. 10 επ.) παρουσιάζονται παραδείγματα σημάτων στην Αγγλική γλώσσα τα οποία κρίθηκαν ότι αντίκεινται στη δημόσια τάξη ή στα χρηστά ήθη και το σκεπτικό της εκάστοτε κρίσης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ενδείξεις που υποβαθμίζουν την επιβλαβή ή υπερβολική κατανάλωση ουσιών (πχ. κάνναβης ή ναρκωτικών) και ως εκ τούτου ενθαρρύνουν την κατάχρησή αυτών και επομένως έρχονται σε αντίθεση με τα θεμελιώδη συμφέροντα της ΕΕ όσον αφορά την προστασία και την προώθηση της δημόσιας υγείας, καθώς και την καταπολέμηση επιβλαβών επιπτώσεων διαφόρων ουσιών. Οι ενδείξεις αυτές γίνονται αντιληπτές ως αντίθετες προς τις ηθικές αξίες και τα πρότυπα της κοινωνίας ενός συγκεκριμένου κράτους μέλους ή, ανάλογα με την περίπτωση, της ΕΕ. Η συνέπεια είναι ότι ο Εξεταστής ενός Γραφείου διανοητικής ιδιοκτησίας θα απορρίψει την αίτηση καταχώρισης μιας τέτοιας ένδειξης, ή εάν πρόκειται για ήδη καταχωρημένο σήμα, αυτό μπορεί να διαγραφεί μετά από αίτηση ακυρότητας οποιουδήποτε τρίτου, φυσικού ή νομικού προσώπου.