SKLS-IP

SKLS IP

SKLS-IP

Κακόπιστη κατάθεση ονομάτων χώρου gTLDs – Σύστημα επίλυσης σχετικών διαφορών

Με την από 27/10/2023 απόφαση της Βάλης Σακελλαρίδη, ως Εξετάστριας του διεθνούς οργανισμού εναλλακτικής επίλυσης διαφορών FORUM https://www.adrforum.com/, διεγράφη το κακόπιστα κατατεθειμένο όνομα χώρου <novartis-us.online>, το οποίο οδηγούσε σε ιστοσελίδα ενσωματώνοντας το γνωστό σήμα της εταιρείας Novartis. Η επιχείρηση που διαφημιζόταν στην εν λόγω ιστοσελίδα παραπλανούσε το κοινό ότι συνδεόταν με την γνωστή εταιρεία και αναφερόταν, μεταξύ άλλων, σε προσλήψεις υπαλλήλων της.

Εδώ και 35 χρόνια ο οργανισμός FORUM είναι κορυφαίος πάροχος υπηρεσιών διαμεσολάβησης και διαιτησίας, καθώς και υπηρεσιών ηλεκτρονικής επίλυσης διαφορών.

Ειδικότερα για τα ονόματα χώρου (domain names), το FORUM διαχειρίζεται διαφορές σχετικές με αυτά από το 1999, προσφέροντας ένα ιδιαίτερα γρήγορο και αποτελεσματικό σύστημα στους δικαιούχους ορισμένων ονομάτων χώρου.

Οι υπηρεσίες επίλυσης διαφορών που παρέχει το FORUM αφορούν τα generic top-level domains (gTLDs https://newgtlds.icann.org/en/program-status/delegated-strings), για παράδειγμα τομείς με καταλήξεις .com, .org, .int, κλπ. και ορισμένους τομείς ανωτάτου επιπέδου χωρών [country-code top level domains (ccTLDs)] για τις χώρες που έχουν υιοθετήσει την γνωστή Uniform Domain Name Dispute Resolution Policy (UDRP) https://www.icann.org/resources/pages/help/dndr/udrp-en. Η UDRP είναι διαδικασία επίλυσης διαφορών σχετική με τα ονόματα χώρου, την οποία δημιούργησε ο διεθνής οργανισμός ICANN https://www.icann.org/ και εφαρμόζεται υποχρεωτικά σε όλα τα gTLDs (.com, .org, .int, κλπ.).