SKLS-IP

SKLS IP

SKLS-IP

Δεκέμβριος 2023

Η προστασία των σχεδίων και υποδειγμάτων πρόκειται σύντομα να αναθεωρηθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά από 20 έτη, προκειμένου η νομοθεσία της ΕΕ σε αυτόν τον τομέα να καταστεί ευκολότερη, αποτελεσματικότερη και να προσαρμοστεί στις προκλήσεις ενός κόσμου ψηφιακής και τρισδιάστατης εκτύπωσης.

Η νέα νομοθεσία θα ρυθμίζει συνοπτικά (α) την απελευθέρωση της αγοράς ανταλλακτικών, (β) τον καθορισμό νέων τελών για την καταχώριση και την ανανέωση ενός σχεδίου και υποδείγματος της ΕΕ, και (γ) την αποτροπή καταχωρίσεων στοιχείων της πολιτιστικής κληρονομιάς ως σχέδιο και υπόδειγμα.

Ο Ισπανός Υπουργός Βιομηχανίας Jordi Hereu i Boher επισήμανε κατά τη συζήτηση των νομοθετικών κειμένων που θα ψηφιστούν: Ο καλός σχεδιασμός είναι πολύ συχνά αυτό που κάνει τους καταναλωτές να επιλέξουν ένα αυτοκίνητο, μια καρέκλα, ένα φωτιστικό ή οποιοδήποτε άλλο προϊόν. Μεγάλοι σχεδιαστές έχουν κάνει τα προϊόντα μας αγαπημένες επιλογές σε όλο τον κόσμο, αλλά η πνευματική ιδιοκτησία του καλού σχεδιασμού πρέπει να προστατεύεται από τα αντίγραφα και την παραχάραξη. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα θα καταστήσει ευκολότερο, φθηνότερο και ταχύτερο για τους σχεδιαστές να προστατεύουν τις δημιουργίες τους, ακόμη και σε ψηφιακή εποχή.

Η νέα οδηγία και ο κανονισμός που συμφωνήθηκαν εισάγουν την επονομαζόμενη «ρήτρα επισκευής» η οποία εξαιρεί από την προστασία σχεδιασμού τα ανταλλακτικά ενός σύνθετου προϊόντος που χρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση της αρχικής του εμφάνισης αλλά μόνο για λόγους επισκευής και εάν το ανταλλακτικό μοιάζει ακριβώς με το αρχικό κομμάτι (δηλ. μια κατεστραμμένη πόρτα ή ένα σπασμένο φως αυτοκινήτου που πρέπει να αντικατασταθεί για να φαίνεται το αυτοκίνητο όπως ήταν).

Αυτή η ρήτρα αποσκοπεί στην απελευθέρωση της αγοράς ανταλλακτικών και στη διασφάλιση της διαθεσιμότητας πιο προσβάσιμων ανταλλακτικών για επισκευή στους καταναλωτές σε ολόκληρη την ΕΕ.